Járvány után

Veszelyhelyzet

Egészségvédelem


biztonsagos etrendkiegeszitoket forgalmazo patika2

gyógyszer-infó

OGYEI logo hiv

EP fizetes

Elérhet minket...

Elerhetosegeink

Szent Margit Web


Elérhetsz minket a Facebookon is!

Homeopátia...

Homeopátiás jótanácsok

Cégadatok

Cegadatok X

Impresszum

keresés

Látogatott oldalak

Oldalletöltések száma: 2157004

Strepfen 8 75 mg cukormentes szopogato tabletta 24 dbHatékonyan alkalmazható a baktériumok vagy vírusok által kiváltott torokgyulladás tüneteinek (fájdalom és nyálkahártya duzzanat) csökkentésére. Gyorsan enyhíti a helyi tüneteket, a kínzó torokfájást.

A készítmény hatóanyaga: flurbiprofén
 
Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.
 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
 
A betegtájékoztató tartalma:
1.    Milyen típusú gyógyszer a Strepfen cukormentes 8,75 mg szopogató tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.    Tudnivalók az Strepfen cukormentes 8,75 mg szopogató tabletta alkalmazása előtt
3.    Hogyan kell alkalmazni a Strepfen cukormentes 8,75 mg szopogató tablettát?
4.    Lehetséges mellékhatások
5.    Hogyan kell az Strepfen cukormentes 8,75 mg szopogató tablettát tárolni?
6.    A csomagolás tartalma és egyéb információk

1.    Milyen típusú gyógyszer a Strepfen cukormentes 8,75 mg szopogató tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Strepfen cukormentes 8,75 mg szopogató tabletta flurbiprofént tartalmaz. A flurbiprofén az úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentő készítmények (NSAID-ok) csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek a szervezetnek a fájdalomra, a duzzanatokra és lázra adott reakciójának megváltoztatásával biztosítanak enyhülést.
 
A Strepfen cukormentes 8,75 mg szopogató tabletta  hatékonyan alkalmazható a baktériumok vagy vírusok által kiváltott torokgyulladás tüneteinek (fájdalom és nyálkahártya duzzanat) csökkentésére.
 Gyorsan enyhíti a helyi tüneteket, az erős torokfájást.
 
2.    Tudnivalók a Strepfen cukormentes 8,75 mg szopogató tabletta  alkalmazása előtt
 
Ne szedje a Strepfen cukorments 8,75 mg szopogató tablettát:
 • ha allergiás (túlérzékeny) a flurbiprofénre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
 • ha Önnél korábban acetilszalicilsav vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentő szedésével összefüggésben bronchusgörcs, asztma, orrnyálkahártya gyulladás, a bőr és nyálkahártya pl. arc, ajkak, torok gyorsan kialakuló vizenyős duzzanata (angioödéma) vagy csalánkiütés jelentkezett,
 • gyógyult vagy jelenleg is fennálló fekélybetegség vagy más súlyos emésztőszervi betegség (vérzés) esetén,
 • ha Önnél korábban nem-szteroid gyulladáscsökkentők szedésével összefüggésben emésztőszervi vérzés vagy átfúródás (perforáció), súlyos bélgyulladás, vérzéses vagy vérképzőszervi betegség lépett fel,
 • ha egyidejűleg más nem szteroid gyulladáscsökkentő készítményt is alkalmaz,
 • súlyos szív-, máj- vagy vesebetegség esetén,
 • a terhesség utolsó harmadában.
 
Figyelmeztetések és óvintézkedések
 
A Strepfen cukormentes 8,75 mg szopogató tabletta  alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
 • ha már volt, illetve jelenleg asztmás megbetegedése van,
 • ha vese-, szív-, máj- vagy bélrendszeri problémái vannak,
 • ha magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje vagy dohányzik,
 • fokozott vérzékenységi hajlam esetén, mert a flurbiprofén megnyújthatja a vérzési időt,
 • amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny.
 
Ha a gyógyszer alkalmazásakor néhány, maximálisan 3 napon belül a tünetek nem enyhülnek, vagy láz, fejfájás, émelygés, hányás is jelentkezik, más terápiás kezelésre van szükség, és orvoshoz kell fordulni.
 
A Strepfen cukormentes 8,75 mg szopogató tablettához hasonló készítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus („miokardiális infarktus”) vagy sztrók („agyi érkatasztrófa”) kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok hosszabb ideig történő alkalmazása esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot és a 3 napos kezelési időtartamot.
Amennyiben szívproblémái vannak, vagy előzőleg sztrókja volt, vagy úgy gondolja, hogy Önnél ezen állapotok kialakulásának kockázata fennáll (pl. ha magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje vagy dohányzik), a kezelést beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.
 
A nemkívánatos hatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák.
 
Egyéb gyógyszerek és a Strepfen cukormentes 8,75 mg szopogató tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
 
Különösen a következő gyógyszerek szedését fontos megemlíteni:
 • egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentő egyidejű alkalmazása kerülendő, mert ez fokozhatja a nemkívánatos hatások kockázatát,
 • vérhigító- vagy vérlemezke összecsapódás-gátló gyógyszerek (antikoagulánsok, pl warfarin),
 • magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek (úgynevezett ACE-gátlók, béta receptor blokkolók, angiotenzin-II antagonisták) és vízhajtó szerek (diuretikumok), mert a nem-szteroid gyulladáscsökkentő készítmények csökkenthetik ezeknek a gyógyszereknek a hatását, és megnőhet a vesekárosodás kockázata,
 • glükokortikoidok, acetilszalicilsav vagy egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentők (gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók), szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (depresszió kezelésére használt gyógyszerek): növekedhet a gyomor-bélrendszeri fekélyek és a vérzés kockázata,
 • szívglikozidok, mint pl. a digoxin,
 • lítium (gyógyszer a mániás depresszió és a depresszió kezelésére), mivel fokozódhat a lítium hatása,
 • metotrexát (daganatos megbetegedés, illetve reuma elleni gyógyszer), mert fokozódhat a metotrexát hatása,
 • ciklosporin és takrolimusz (a transzplantációt követően a beültetett szerv kilökődésének megelőzésére használt gyógyszerek), mert a vesekárosodás veszélye megnő,
 • mifepriszton (terhesség megszakítására használt szer), mivel a hatása csökkenhet,
 • zidovudin (a HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszer), mivel a nem-szteroid gyulladáscsökkentő készítményekkel történő együttes szedése esetén a HIV pozitív hemofíliás betegeknél nőhet az ízületi vérömleny, illetve a duzzanathoz vezető vérömleny kialakulásának kockázata,
 • kinolon antibiotikumok, mert az epileptikus görcsrohamok kockázata megnőhet.
 
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény a terhesség utolsó három hónapjában nem alkalmazható.
A terhesség első 6 hónapjában illetve szoptatás alatt a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Az anyatejben igen alacsony koncentrációban választódik ki, ezért nem valószínű, hogy hatást gyakorolna a szoptatott csecsemőre.
A Strepfen cukormentes 8,75 mg szopogató tabletta azon gyógyszerek csoportjába tartozik, amelyek csökkenthetik a női termékenységet. Ez a hatás visszafordítható a készítmény alkalmazásának leállításával.
Nem valószínű, hogy alkalomszerűen alkalmazott Strepfen cukormentes 8,75 mg szopogató tabletta befolyásolja a teherbeesés esélyét. Mindamellett, ha problémái vannak a teherbeeséssel, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
 
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az ajánlott adagban és rövid ideig alkalmazva ez a gyógyszer nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Ha mellékhatásokat észlel, mint például fáradtság, szédülés, látási zavarok, ne vezessen gépjárművet, illetve ne kezeljen gépeket.
 
Fontos információk a Strepfen cukormentes 8,75 mg szopogató tabletta egyes összetevőiről
A készítmény maltit szirupot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3.    Hogyan kell alkalmazni a Strepfen cukormentes 8,75 mg szopogató tablettát?
 
Felnőttek és 12 éven felüli gyermekek:
3-6 óránként 1 tablettát kell lassan elszopogatni. 24 óra alatt legfeljebb 5 tabletta alkalmazható. A tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazni. Amennyiben a tünetei 3 napon belül  nem csökkennek vagy súlyosbodnak,forduljon orvoshoz.
 
12 év alatti gyermekek:
Nem javasolt 12 éves kor alatti gyermekeknek.
 
Időskorúak:
Nem szükséges az adagolás módosítása.
 
A Strepfen cukormentes 8,75 mg szopogató tablettát teljes feloldódásig folyamatosan szopogatni kell a szájnyálkahártya irritáció elkerülése érdekében.
A megadott adagot nem szabad túllépni.
 
Ha az előírtnál több Strepfen cukormentes 8,75 mg szopogató tablettát alkalmazott
Tünetek: hányinger, hányás, fejfájás, aluszékonyság, homályos látás és szédülés. 
Ha az előírtnál több Strepfen 8,75 mg cukormentes szopogató tablettát vett be, azonnal forduljon orvosához.
  
Ha elfelejtette alkalmazni a Strepfen cukormentes 8,75 mg szopogató tablettát
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

4.    Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
 
FEJEZZE BE a gyógyszer szedését és azonnal forduljon orvoshoz, ha az alábbiakat észleli:
 • Az emésztőrendszeri vérzés jelei, mint például véres széklet, szurokszerű széklet, vérhányás vagy sötét, kávézacc-szerű részecskék a hányadékban.
 • Nagyon ritka allergiás reakciók, mint például asztma, váratlan zihálás, nehézlégzés, az arc, az ajkak vagy a nyelv duzzanata, bőrreakciók (például csalánkiütés, viszkető kiütések), ájulás.
 • Hasi tünetek, mint például erős fájdalom a has felső részén, emésztési zavar, gyomorégés, gyomorfájás vagy más szokatlan hasi tünet.
 
A nemkívánatos hatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák.
 
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a következő tünetek bármelyikét, vagy egyéb, itt fel nem sorolt hatásokat észlel. A mellékhatások a gyakoriságuk alapján kerülnek felsorolásra:
 
Nagyon gyakori (10 ből több mint 1 betegnél fordul elő)
● Kellemetlen érzés a szájban, például égő vagy melegség érzés ill. szájzsibbadás.
 
Nem gyakori (1000 ből több mint 1 betegnél fordul elő)
 • Bőrkiütések és viszketés
 • Fejfájás, szédülés
 • Hasi fájdalom, emésztési zavar, émelygés, gyomorégés.
 
Ritka (1000 ből kevesebb mint 1 betegnél fordul elő)
 • Aluszékonyság
 • Hasmenés, puffadás, székrekedés, hányás
 
Nagyon ritka (10 000-ből 1 nél kevesebb beteget érint)
 • Súlyos allergiás reakciók, mint például váratlan zihálás, légszomj, nehézlégzés, az arc, az ajkak vagy a nyelv duzzanata, vérnyomáscsökkenés, sokk. Asztma és a hörgőgörcs súlyosbodása.
 • Nem fertőző agyhártyagyulladás: egyes esetekben bizonyos autoimmun kórképekben szenvedő betegeknél (szisztémás lupusz eritematózusz, kevert kötőszöveti betegségek) a nem-szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása esetén aszeptikus meningitisz (nem fertőző agyhártyagyulladás) jelentkezhet. Tünetei: tarkómerevség, fejfájás, émelygés, hányás, láz, tudatzavar.
 • Ödéma (vizenyő), magas vérnyomás és szívelégtelenség.
  A Strepfen 8,75 mg cukormentes szopogató tablettához hasonló készítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus („miokardiális infarktus”) vagy sztrók („agyi érkatasztrófa”) kialakulásának kockázata.
 • Gyomorhurut, kiváltképp időseknél, gyomor-bélrendszeri fekélybetegség, emésztőrendszeri vérzés (melynek tünete fekete széklet és vérhányás lehet). Amennyiben ezen tüneteket észleli azonnal hagyja abba készítmény alkalmazását és haladéktalanul forduljon orvoshoz.
  Fekélyes szájnyálkahártya-gyulladás, a meglevő emésztőrendszeri problémák súlyosbodása (kólitisz ulceróza, Crohn betegség).
 • Hámlásos bőrgyulladással járó súlyosabb bőrreakciók, mint toxikus bőrelhalás és Stevens Johnson szindróma (bőrkiütés és hólyagok, száj- és szemfekélyek).
 • Veseelégtelenség, a veseszövet károsodása (amelyek jelentkezhetnek normálisnál kevesebb vagy több vizelet, zavaros vagy véres vizelet, hátfájás és/vagy vizenyőképződés /főleg a lábakban/ formájában).
 • Májműködés zavara, melynek tünete lehet a sárgaság.
 • A vérképzés zavarai (haemolyticus anaemia, aplasticus anaemia, neutropenia, thrombocytopenia, agranulocytosis), melynek első jelei lehetnek: láz, torokfájás, a szájnyálkahártya felületes fekélyei, influenzaszerű tünetek, súlyos kimerültség, orrvérzés és bőr-bevérzés.
 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5.    Hogyan kell a Strepfen cukormentes 8,75 mg szopogató tablettát tárolni?
Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6.    A csomagolás tartalma és egyéb információk
 
Mit tartalmaz a Strepfen cukormentes 8,75 mg szopogató tabletta?
-    A készítmény hatóanyaga 8,75 mg flurbiprofén szopogató tablettánként.
-    Egyéb összetevők: makrogol 300, kálium-hidroxid, narancsaroma, levomentol, aceszulfám-kálium, FD&C  Yellow No 6 (E110),  maltit szirup, izomalt.
 
Milyen a Strepfen cukormentes 8,75 mg szopogató tabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Kerek, narancssárga, jellegzetes narancs ízű szopogató tabletta, mindkét oldalán mélynyomású jelzéssel ellátva.
12 db, 16 db ill. 24 db szopogató tabletta fehér, átlátszatlan PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
 
A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Reckitt Benckiser Healthcare International Ltd.
103-105 Bath Road, Slough, Berkshire SL1 3UH
Egyesült Királyság
  
Gyártó
Reckitt Benckiser Healthcare International Ltd.
Thane Road, Nottingham, NG90 2DB
Egyesült Királyság
 
A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:
Reckitt Benckiser Kft.
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
 
OGYI-T-8900/10    12x
OGYI-T-8900/11    16x
OGYI-T-8900/12    24x
 
A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma:  2014. június
 
Szövegforrás: Betegtájékoztató

Keress minket a Facebookon!

 
© Szent Margit Patika - 2007     Adatkezelési tájékoztató   |   Jognyilatkozat   |   Oldaltérkép
A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesíthetik a szakember megkeresésének szükségességét.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót és kérdezze meg gyógyszerészét!