Járvány után

Veszelyhelyzet

Egészségvédelem


biztonsagos etrendkiegeszitoket forgalmazo patika2

gyógyszer-infó

OGYEI logo hiv

EP fizetes

Elérhet minket...

Elerhetosegeink

Szent Margit Web


Elérhetsz minket a Facebookon is!

Homeopátia...

Homeopátiás jótanácsok

Cégadatok

Cegadatok X

Impresszum

keresés

Látogatott oldalak

Oldalletöltések száma: 2183149

C vitamin Beres 500 mg retard filmtabletta 30 dbA C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta hatóanyaga az aszkorbinsav (C-vitamin), mely egy vízben oldódó, antioxidáns tulajdonságú vitamin. A C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettából a C-vitamin lassan és fokozatosan szabadul fel, ezért hosszabb időn át állandó C-vitamin szintet biztosít.

A készítmény hatóanyaga: aszkorbinsav
 
Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
 

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.
 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
 
A betegtájékoztató tartalma:
1.    Milyen típusú gyógyszer a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.    Tudnivalók a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta szedése előtt
3.    Hogyan kell szedni a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettát?
4.    Lehetséges mellékhatások
5.    Hogyan kell a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettát tárolni?
6.    A csomagolás tartalma és egyéb információk

1.    Milyen típusú gyógyszer a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta hatóanyaga az aszkorbinsav (C-vitamin), mely egy vízben oldódó, antioxidáns tulajdonságú vitamin. A C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettából a C-vitamin lassan és fokozatosan szabadul fel, ezért hosszabb időn át állandó C-vitamin szintet biztosít. Az aszkorbinsav számos alapvető élettani folyamathoz (pl. hormonok előállítása, vas felszívódása, csontok, fogak, és porcok felépítése, sebgyógyulás, és a hajszálerek megfelelő átjárhatóságának fenntartása) nélkülözhetetlen.
A készítmény alkalmazható a C-vitamin-hiány (skorbut, Möller-Barlow-betegség) kezelésére.

2.    Tudnivalók a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta szedése előtt
 
Ne szedje a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettát:
 • ha allergiás a hatóanyagra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
 • ha Ön korábban, illetve jelenleg is, vesekövességben szenved;
 • ha Önnek szója vagy földimogyoró allergiája van;
 • ha Ön szoptat (Lásd „Terhesség, szoptatás és termékenység” című részt).
 
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Daganatos betegségek esetén, illetve, akiknek a kórtörténetében bármilyen vesebetegség szerepel, kisebb adagok alkalmazására lehet szükség. Kérdezze meg kezelőorvosát, amennyiben ez Önre vonatkozik.
 
Az aszkorbinsav túl nagy adagjai bizonyos veleszületett enzimhiányos betegségben (glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz hiányban) szenvedő betegekben vérszegénységet (hemolitikus anémiát) okozhatnak.
 
Az aszkorbinsav segíti a vas felszívódását, így az aszkorbinsav - nagy adagban szedve - növelheti a vasraktározási zavar (hemokromatózis) illetve különböző eredetű vérszegénység (szideroblasztos anémia, talasszémia) kialakulásának veszélyét.
 
Igen nagy dózisú aszkorbinsav tartós szedésének hirtelen abbahagyásakor a kezdeti intenzitásnál erősebb hiánytünetek jelentkezhetnek.
 
A székletben a tabletta maradványai megjelenhetnek. Ez nem ad aggodalomra okot, mert mialatt a készítmény áthaladt a gyomor-bélrendszeren a hatóanyag már felszabadult a készítményből és kifejtette hatását.
 
Gyermekek
A készítmény gyermekeknek nem ajánlott.
 
Egyéb gyógyszerek és a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
 
Más gyógyszerekkel történő együttes alkalmazása során figyelembe kell venni, hogy ha az összes napi C-vitamin bevitel meghaladja az 1000 mg-ot, akkor bizonyos gyógyszerek hatása megváltozhat.
 
Óvatosan szedhető együtt a következő hatóanyag-tartalmú gyógyszerekkel:
 • vas, réz és szelén tartalmú készítmények,
 • dezferoxamin (vas túladagolás kezelésére szolgáló gyógyszer),
 • mexiletin (szívritmuszavarok kezelésére szolgáló gyógyszer),
 • kumarin és indandion származékok (véralvadásgátló gyógyszerek),
 • szalicilsav származékok (fájdalom-, lázcsillapító és gyulladásgátló gyógyszerek),
 • diszulfiram (alkoholbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer).
 
Nagy adag aszkorbinsav a vizelet pH-ját csökkentheti, amely a savas jellegű hatóanyagok újra felszívódását növelheti, illetve a lúgos jellegűek újra felszívódását csökkentheti.
Nagy dózisú C-vitamin egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményét megváltoztathatja, ezért a laboratóriumi vizsgálatot elrendelő orvost tájékoztassa arról, ha Ön C-vitamint szed.
 
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
 
A C-vitamin terhes nőknek az ajánlott adagban (napi 100 mg) biztonságos. Azonban terhességben illetve fogamzóképes korban lévő nőknél fogamzásgátlás hiányában nem javasolt a szükségletet jóval meghaladó mennyiségű (napi 1000 mg feletti adagban) C-vitamin bevitele. A terhesség 3. hónapja után a szülésig szedett napi 1000 mg C-vitamin fokozza annak a kockázatát, hogy kis testsúllyal születik az újszülött. Emiatt terhesség alatt a napi adag az 1 retard filmtablettát ne haladja meg.
 
A C-vitamin kiválasztódik az anyatejbe. Szoptatás alatt a C-vitamin szükséglet fokozottabb, de az ajánlott napi 100 mg adagnál nagyobb mennyiségben történő pótlás nem javasolt. Emiatt, ez a készítmény szoptatás alatt nem adható.
 
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A javasolt adagolásban alkalmazva ilyen hatások nem ismertek.
 
A C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta szójalecitint és narancssárga FCF alumínium lakkot tartalmaz
Ne szedje a készítményt, mennyiben szója vagy földimogyoró allergiája van.
A narancssárga FCF alumínium lakk allergiás reakciót okozhat.

3.    Hogyan kell szedni a C-vitamin Béres 500 mg Retard filmtablettát?
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 
A készítmény szokásos adagja felnőtteknek a szükséglettől és állapottól függően naponta 1 2 retard filmtabletta (500-1000 mg).
A maximális napi adag 2 retard filmtabletta (1000 mg).
 
Alkalmazása gyermekeknél
A készítmény gyermekeknek nem ajánlott.
A készítményt a panaszok fennállásáig, betegségben a kezelőorvos által egyénre szabottan meghatározott ideig javasolt szedni.
 
A retard filmtablettát szétrágás vagy összetörés nélkül, egészben kell bevenni, lehetőleg étkezés végén, bőséges folyadékkal.
A tablettán lévő bemetszés nem a tabletta széttörésére szolgál.
 
Ha az előírtnál több C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettát vett be
A javasoltnál nagyobb adagok bevétele C-vitamin túladagolást idézhet elő. A C-vitamin túladagolás tünetei: gyomorégés, émelygés, hányinger, hasmenés. Az aszkorbinsav vízben oldódó vitamin, ezért a szükségleten felüli mennyiség a vizelettel és a széklettel kiürül a szervezetből, ezért ha túl sokat vett be a készítményből, bőséges folyadék fogyasztása javasolt.
 
Ha elfelejtette bevenni a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettát
A következő adagolási időpontban ne vegyen be kétszeres adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.
 
Ha idő előtt abbahagyja a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta szedését
A kezelés megszakításakor általában semmilyen káros hatás nem jelentkezik, azonban visszatérhetnek a C-vitamin hiány tünetei.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4.    Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nagy adagok hosszú ideig tartó alkalmazása során - elsősorban, ha a napi C-vitamin bevitel meghaladja az 1000 mg-ot – gyomorégés, hányinger, hasmenés léphet fel és megnövekedhet a vesekőképződés veszélye.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5.    Hogyan kell a C-vitamin Béres 500 mg Retard filmtablettát tárolni?
Legfeljebb 25°C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon illetve a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
 
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6.    A csomagolás tartalma és egyéb információk
 
Mit tartalmaz a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta?
-    A készítmény hatóanyaga: 500 mg C-vitamin retard filmtablettánként.
 
-    Egyéb összetevők:
 • Tablettamag: hipromellóz, nátrium-alginát, mikrokristályos cellulóz, mannitol, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, glicerin-dibehenát.
 • Bevonat: részlegesen hidrolizált poli(vinil-alkohol), talkum, titán-dioxid (E171), makrogol/PEG 3350, szójalecitin, narancssárga FCF alumínium lakk (E110), sárga vas-oxid (E172), kinolinsárga alumínium lakk (E104).
 
Milyen a gyógyszer külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
10 db, 20 db, 30 db, 40 db, 50 db, 60 db, 70 db, 80 db, 90 db, 100 db, 120 db narancssárga, ovális alakú, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán bemetszéssel ellátott filmbevonatú tabletta színtelen, átlátszó PVC/PVdC/PVC/AL buborékcsomagolásban és dobozban.
A tablettán lévő bemetszés nem a tabletta széttörésére szolgál.
 
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
 
A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest
Mikoviny u. 2-4.
 
Gyártó:
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
5005 Szolnok
Nagysándor József út 39.
 
OGYI-T-22427/01    10x    PVC/PVdC/PVC//Al buborékfóliában és dobozban
OGYI-T-22427/02    20x    PVC/PVdC/PVC//Al buborékfóliában és dobozban
OGYI-T-22427/03    30x    PVC/PVdC/PVC//Al buborékfóliában és dobozban
OGYI-T-22427/04    40x    PVC/PVdC/PVC//Al buborékfóliában és dobozban
OGYI-T-22427/05    50x    PVC/PVdC/PVC//Al buborékfóliában és dobozban
OGYI-T-22427/06    60x    PVC/PVdC/PVC//Al buborékfóliában és dobozban
OGYI-T-22427/07    70x    PVC/PVdC/PVC//Al buborékfóliában és dobozban
OGYI-T-22427/08    80x    PVC/PVdC/PVC//Al buborékfóliában és dobozban
OGYI-T-22427/09    90x    PVC/PVdC/PVC//Al buborékfóliában és dobozban
OGYI-T-22427/10    100x    PVC/PVdC/PVC//Al buborékfóliában és dobozban
OGYI-T-22427/11    120x    PVC/PVdC/PVC//Al buborékfóliában és dobozban

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013. február
  
Szövegforrás: Betegtájékoztató

 

Keress minket a Facebookon!

 
© Szent Margit Patika - 2007     Adatkezelési tájékoztató   |   Jognyilatkozat   |   Oldaltérkép
A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesíthetik a szakember megkeresésének szükségességét.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót és kérdezze meg gyógyszerészét!